Obama je optimistom ohľadom dohody o rozpočtových opatreniach

29.12.2012 Celý región

Washington 29. decembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama označil dnes za "dobré a konštruktívne" rokovania s lídrami Kongresu ohľadom rozpočtových opatrení s cieľom predísť pádu Spojených štátov z tzv. fiškálneho útesu.

Ako napísala agentúra AP, Obama dnes nepredložil žiadny nový návrh, stále trvá na svojom pôvodnom koncepte, ale aj naďalej je optimistický, pokiaľ ide o možnosť dosiahnuť dohodu s Kongresom do 31. decembra, ktorý je kľúčovým dátumom pre nájdenie riešenia.

Bez dohody totiž od 1. januára automaticky nadobudnú platnosť opatrenia zahŕňajúce zvýšenie daní a výrazné zníženie vládnych výdavkov, čo by podľa varovaní expertov mohlo priviesť ekonomiku USA späť do recesie.

Vodcovia Senátu podľa AP dnes po rokovaní s Obamom vyjadrili nádej, že kompromisnú dohodu sa podarí uzavrieť a predložiť na schválenie do nedele, takže do vypršania časového limitu zostane niečo viac ako 24 hodín.

Jadrom sporu je demokratmi požadované a republikánmi odmietané zvýšenie daní pre najvyššie príjmové skupiny obyvateľstva. Kompromis je nevyhnutný, pretože republikáni majú väčšinu v Snemovni reprezentantov a demokrati v Senáte.
 

Vyberte región